Jelmagyarázat:

Nálunk költ Téli vendég
Állandó madarunk Vonuló madár

Erdei pinty (Fringilla coelebs)

MTE - Madarak a kertünkben, Mályi Természetvédelmi Egyesület, Erdei pinty Fringilla coelebs, madarak a kertünkben, kerti madarak15cm. A legismertebb pinty. Szárnyán kettős, fehér keresztszalag, szélső farktollai fehérek. A hím fejteteje és tarkója kékesszürke, háta gesztenyebarna, farcsíkja zöldes. Testalja borvörös. A tojó hátoldala világos olajbarna, alsó oldala fakóbarna. Röpte hullámos. A költési idő után egyéb pintyfélékkel közös csapatba vegyül. Hangja hangos ”pink”. Messze hangzó, ezüstösen csengő éneke egyike a kora tavaszi erdő legjellegzetesebb hangjainak. Eredetileg kifejezetten erdei madár volt. A nagyobb kiterjedésű középhegységi lomb-és tűlevelű erdőket éppen úgy kedveli, mint az ártéri ligeterdőket vagy a kisebb alföldi erdőtelepítéseket. Szívesen megtelepszik nagyobb parkokban, gyümölcsösökben, idős fában gazdag kertekben, sőt mezővédő erdősávokban és útszéli fasorokban is.

Április végétől, melegebb időjárás esetén április közepétől június végéig kétszer költ. Fészkét vízszintes ágakra, elágazásokra, mohából, zuzmóból építi és szőrrel, pihével béleli. A 9-11 cm átmérőjű és 6-8 cm magas fészket csak a tojó rakja. A hím közben hangos énekléssel védi revírjét. A teljes fészekalj 5, de ritkán 4 vagy 6 tojásból áll. A 4-es fészekalj inkább csak a második költéskor fordul elő. A tojásokat egymást követő napokon rakja le és csak a teljes fészekaljon kezd kotlani. A költésben a hím nem vesz részt, hanem ez idő alatt eteti a tojót és őrzi a fészek környékét. A fiókák legtöbbször a 13. napon kelnek ki és 13-14 napos korukban hagyják el a fészket. Főleg növény, elsősorban magevő. Táplálékát a földön járva szedegeti össze, de rovarokat és más állati eredetű táplálékot is fogyaszt. Fiókáit hernyókkal, bogarakkal, kétszárnyúakkal és pókokkal eteti.

A hazai állomány jelentős része Olaszországba vonul télire. Egyes gyűrűzési adatok szerint az Appennini-félsziget csúcsáig is eljutnak, bár többségük Közép-Olaszországban marad. Ismertek dél-franciaországi visszajelzések is. Télen északabbi területekről (Oroszországból) érkeznek hozzánk kisebb-nagyobb csapatai. A téli madáretetőkön is megjelenik, általában a földre szórt magokat szedegeti föl. A hazai állománya stabil.

Erdei pinty hangja

 

Védett madár, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.