Jelmagyarázat:

Nálunk költ Téli vendég
Állandó madarunk Vonuló madár

Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)

MTE - Madarak a kertünkben, Mályi Természetvédelmi Egyesület, Nagy fakopáncs Dendrocopos major, madarak a kertünkben, kerti madarak23 cm, tollazata fekete-fehéren tarkázott. Nagy vállfoltja fehér, sapkája fekete. Fehér arcoldalán összefüggő fekete sáv nyúlik a tarkóig. Has oldala fehér, az alsó farkfedők élénkpirosak. A hím tarkóján élénk piros folt. A tojó fején nincs piros szín, a fiatalok egész fejteteje piros. A földön ritkán látható, de rájár a mesterséges madáretetőkre. Hangja hangos, éles ”tcsikk” vagy ”tükk”. Kúszás közben sokszor minden szökkenéskor hallatja. Sokkal gyakrabban szól, mint a hasonló hangú kis fakopáncs. Tavasszal a hím és tojó egyaránt dobol a visszhangzó száraz ágakon. Hegy-és síkvidékeink erdei élőhelyein költ, de gyümölcsösökben, nagyobb erdei parkokban, város-és faluszéli kertekben is előfordul. Nem kötődik erdőtípushoz, de előnyben részesíti a fenyővel elegyes élőhelyeket.

Odúját különböző fafajokba készíti. Élő és korhadt, kiszáradt fákban egyaránt megtalálhatók fészekodúi. Évente egyszer költ, esetenként pótköltése is lehetséges. Nászidőszakban a hím jellegzetesen dobol a száraz ágakon és ágcsonkokon. Újabban többen megfigyelték, hogy fém villanyoszlopon is dobolt 1-1 példány. A revír területén több doboló helye is van, időnként a tojó is dobol. Revírjén belül több odút készít. A tojóval együtt választja ki a fészkelésre legalkalmasabbat. Többnyire minden évben új odút váj vagy egy korábban megkezdettet fejez be. Az odú a földtől mért magassága rendszerint 1-3 méter, de 12 méter magasan is előfordul. Mélysége 20-25 cm, alja felé jellegzetesen kiöblösödik. Bejárata 45-49 mm átmérőjű. Ritkán elfoglalja a mesterséges fészekodút is, amelynek a nyílását számára megfelelő méretűre tágítja.

Komoly fészek konkurense lehet a seregély, amely alkalmanként még a fiókás fészkét is kifosztja, a fiókákat kidobálja vagy egyszerűen ráépíti saját fészkét, igy azok az odúban pusztulnak el. A tojó 6 tojását az odú alján levő faforgácsra rakja, naponta 1-et tojik. A kotlás a fészekalj teljessé válásakor vagy 1-2 nappal előtte kezdődik meg és 14-16 napig tart. A fiókák kb. 20 napos korukban válnak röpképessé. Kirepülés után- többnyire június közepén, még két-három hétig, sokszor hosszabb ideig is együtt marad a család.

Fatörzseken, vastagabb ágakon, ritkábban vékony gallyakon vagy a talajon keresi táplálékát. Ha sok a hernyó, rendszeresen látható a vékony ágakon, ahonnan a leveleken lévő hernyókat eléri. Az őszi- téli-kora tavaszi időszakban gyakran táplálkozik a kéreg alól, vagy vés a farészben mélyebbre az ott élő farontó rovarok után. Ez a viselkedési forma közvetetten azt is elősegíti, hogy a paraziták (pl. fürkészek) könnyebben tudják megtámadni a farontó rovarokat, mivel a lehántott vagy elvékonyított kéreg védőhatása kisebb. A téli időszakban gyakran fogyaszt csonthéjas gyümölcsöt, makkot, fenyőmagot és egyéb terméseket. Rájár a téli etetőkre is és szívesen eszi a napraforgómagot.

A költési időszakban inkább a fatörzs vagy az ágak felületén élő rovarokat, bogarakat fogyasztja. 6305 táplálékállat alapján ilyenkor főleg levéltetvekkel, lomfogyasztó hernyókkal, ló szúnyogokkal, kaszáspókokkal és különböző hártyásszárnyúakkal eteti fiókáit. A kemény növényi részeket (pl. makk, dió, mogyoró, fenyőtoboz) vagy az erősen kitinizált állatokat (pl. szarvasbogár) ágvillába, kéregrepedésbe szorítva töri fel. A táplálkozó hely alatt felhalmozódó maradványok árulják el ezeket a helyeket (harkály-műhely).

Országos állománya pontosan nem ismert. A balkáni fakopáncs hazai megtelepedése után (a 30-as, 40-es években) egyedszáma csökkent az urbanizált* élőhelyeken. Télen nem vonul el, de kóborol, viszont soha nem megy messze előző évi költőhelyétől. Gyakran alkot a cinegékkel, fakuszokkal, csuszkákkal vegyes csapatokat. Magyarországi állománya stabil. A nagyüzemi erdőgazdálkodás valamennyi harkályfaj életterét szűkíti, fészkelési lehetőségét csökkenti. Téli időszakban főtt szalonnával (sótlan!), faggyúval, napraforgóval, az ágakra függesztett kukoricacsővel etethető.

 

Védett madár, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.