A hidegebb idők beálltával Varjúk jelennek meg nagy számban, a városokban. Ennek az oka az, hogy a városokban akár 2-3 fokkal is melegebb lehet, mint a szántóföldeken és az élelem beszerzése is egyszerűbb számukra, mint a külső hóval fedett környezetben.



Ilyenkor az összeverődött csoportok létszáma a több százat is elérheti, amely jelenség az ember számára akár ijesztő is lehet. Természetesen ezek a madarak a tévhittel szemben nem támadnak emberekre. Mint minden állat a varjúfélék is félnek vagy inkább tartanak az embertől. Ilyenkor egész nap nagyobb csapatokban verődve keresik az élelmet a kukák környékén illetve olyan elhagyatott részeken ahol diófa vagy mogyoróbokor található.



Akik Miskolc környékén laknak, varjúfélékkel a Holcim környékén, az Avason és az Avas alján is szép számmal találkozhat velük. Széttárt szárnyakkal ugrálva fitogtatják nagyságukat a többi madár számára jelezve, itt én turkálok ez az én területem. Bár ezek a madarak a szántásokban nagy károkat okoznak, a városi megjelenésük kimondottan hasznosnak mondható. Összeszednek minden számukra ehető élelmet, egereket, dögöket, és minden egyéb olyan élelmet, amit a kukáknál vagy a városban találnak.



A varjúfélék kimondottan okos madaraknak mondhatóak, több kutatás és film is készült a varjúfélék kimagasló intelligenciájáról. És itt nem csak a interneten található filmekben szereplő madarakról van szó. Tavalyi évben hasonló jelenséget lehetett megfigyelni a Miskolc Szilágyi Dezső utca egyes részein. A varjak a rendőrlámpa tetején várakoztak, majd mielőtt elindult a forgalom az úttestre dobták a szerzeményüket. Ez általában dió volt. Figyelték a diót mikor megy át rajta egy autó, majd amikor hallották, hogy összetört a dói megvárták, hogy pirosra váltson a lámpa és csak akkor szedték össze a feltört dió darabjait. Több ott élő ember is kamerákkal fényképező géppel várta az eseményeket.

Bár a vetési varjak károkat okoznak, de Magyarországon védettnek számít. Eszmei érték 10.000Ft.

Óvjuk természeti értékeinket!
Lehoczky Krisztián
MTE

2013 Jan 10