Országos természetvédelmi probléma az odúképződésre és odúkészítésre alkalmas fák csökkenése.



Ennek oka a mezőgazdasági területek növekedésével és a belterületek kialakításával járó odúképzésre alkalmas idős fák eltűnése. A természetben a harkályfélék által készített odúkban több faj is fészkel, ide sorolhatóak a cinkék, verebek, seregélyek, füleskuvik, csuszka, nyaktekercs, házi rozsdafarkú és légykapók. Ezek a madárfajok szép számmal megtalálhatók községünkben, de a községre jellemző kertvárosi terület miatt a kis létszámú költésre alkalmas fák hiánya ezt nagyban befolyásolja. A kertekben és a külterületeken élő vékony, fiatal fák nem nyújtanak elegendő költésre és odúképződésre alkalmas életteret a madaraknak.

Az MTE a jelentkezők között a szétoszt 5db madárodút. Ennek feltétele természetesen a megfelelő környezeti adottságok. A programban részt vevő személy részt vállal, vezeti a terepnaplót, egyszerű megfigyeléseket végez. Az MTE regisztrálja a programban részt vevő személy nevét, címét és telefonszámát, a  kihelyezet odú típusát és azonosítószámát.  Az MTE tagjai a költési időszakban felkeresik a programban részt vevő személyt és odúellenőrzést tartanak. A kihelyezett madárodú a MTE tulajdona marad.

Miért jó a programban részt venni?
Az odú nem csak a kertünk ékessége lehet, hanem a kertünkben élő és költő madarak nagyban elősegítik a kártevő rovarok és hernyók visszaszorítását.
jelentkezni lehet az  info@mteweb.hu email címen

2013 Jan 22