Több településről is jelezték felénk, hogy gólyát láttak a községben és nem tudják mit kell a madárral csinálni a téli időszakban. Annak, hogy a madár nem megy el több oka is lehet





Miért nem megy el a gólya?

Több településről is jelezték felénk, hogy gólyát láttak a községben és nem tudják mit kell a madárral csinálni a téli időszakban. Annak, hogy a madár nem megy el több oka is lehet, de nagy általánosságban vagy a nem megfelelő kondíció, vagy rosszabb esetben valamilyen sérülés lehet az oka. Emiatt nem indulnak el az akár 10.000 km-es útra.
Sokan szokták kérdezni, hogy nem fog e megfagyni a madár az akár -20 -25 fokos hidegben. Nem fognak megfagyni.  A gólyák nem azért mennek délre, mert fáznak, hanem mert a tavaszi és nyári időszakban található főként rovarból, kisrágcsálókból, hüllőkből, álló táplálékforrás a téli időszakban megszűnik. Ha telelő gólyát látunk a városokban, községekben vagy külterületeken első körben mindig jelezzük az esetet a helyileg illetékes Nemzeti Parknak és a helyileg illetékes természetvédelmi felügyelőségnek.

Barát, nem barát…
Ha etetésre kerül a sor akkor érdemes úgy etetni, hogy mindig ugyanaz az ember eteti ugyanabban a ruhában, például piros kabát. Ennek két oka van. A madár is könnyebben azonosítja be a gondozóját illetve ezzel a módszerrel csak egy emberhez fog kötődni a gólya. Ez azért fontos, mert nem szabad túlzottan megszelídíteni a madarat, mert akkor az emberekben az ennivalót adó társat látja és nem lesz félelem érzete a későbbiekben.

Eleinte a tartózkodási helye közelében jól látható szabad terepen kell kitenni az ennivalót akkor amikor a madár is ott van és látja. Érdemes valamiféle hangot adni, amikor új étel kerül lerakásra. (Pavlovi reflex). Csengő, síp, fütty, akármi, de ne legyen túl hangos. Pár etetés múlva a madár már messziről megismeri gondozóját és odarepül hozzá. Szép egyenletes léptekkel közelítsük meg a madarat. A hirtelen mozdulatok elriasztják ezért óvatos mozdulatokkal helyezzük ki a neki szánt táplálékot és hagyjuk el a területet legalább 50-60 méterre.

Étlap
2 ujjnyi daraborra vágva menjen neki minden. Ha csak húst kap csontos húst nem akkor kalciumot kell hozzá adni. Iskolában, óvodában sok tojást használnak. A tojás héját kifőzve, kiszárítva és porrá törve ingyen van kalcium. Persze a lakosság is gyűjtheti. SERTÉSHÚST NEM EHET!!! Patkány, egér, hal, marha minden része apró csíkokra vágva, csirkehús, naposcsibe, és a többi szárnyas. Csirkenyak és a kacsanyak kalapáccsal szétzúzva az egyik legolcsóbb és legjobb táplálék, hiszen csontos és velős részeket is tartalmaz. Farháttal óvatosan, mert hegyes éles csontok vannak benne. Csirke, kacsa, libafej kalapáccsal szétzúzva. A kacsa és a liba csőrét el kell távolítani. Mindig annyi eledelt kell neki adni amennyit megeszik. Lehetőség szerint változatosan etessük a madarat. Napi 2-3 alkalommal meg lehet próbálni de ez lehet több is és kevesebb is. Ez attól függ mennyi és milyen táplálékot kap illetve az időjárástól is. Érdemes a lakosság felé jelezni az esetet és szólni nekik, hogy kutyasétáltatás szigorúan pórázon. Ha a madár gyönge vagy röpképtelen akkor könnyen a kutyák prédájává válhat.
 
Ha nagy havak lesznek érdemes a területén egy 10x10 méteres helyen eltúrni a havat. vagy elsöpörni, hogy vagy a füvet vagy a szántóföldet süsse a nap. A füves terület és a szántó is több meleget tud így magába szívni és ezt a gólyák ki is használják. Jobban tudnak sütkérezni egy felmelegített részen, mint 20-30 cm hóban.

A területileg illetékes felügyelőségek listája itt érhető el: http://www.orszagoszoldhatosag.gov.hu/teruleti-felugyelosegek.php

A területileg illetékes nemzeti parkok listája itt érhető el: http://magyarnemzetiparkok.hu/kapcsolat/


Madármentő Állomás Mályi

2015 Dec 10