Tavaszi időszakban sokszor előfordul, hogy valamilyen ok miatt a gerle fiókák kiesnek a fészekből. Ez lehet egy rosszul megépített fészek vagy nagyobb vihar, ami miatt kipotyognak a fiókák. 



Galamb fiókákkal inkább városokban találkozhatunk, de településeken is előfordulhat, hogy találunk alig tollas totyogó fiókát.
 
Normális esetben a gerléket és galambokat a szülő madarak a begyükből visszaöklendezett váladékkal eteti. A fiatal fiókák még nem esznek maguktól ezért a szülő eteti.
 
Ha menteni kell és befogadtuk a kismadarat és életben szeretnénk tartani, akkor a következőkre lesz szükségünk.
3ml-es fecskendő, patikákban kapható gumi végű üveg pipetta és táplálék. A fecskendő is és a pipetta is patikában beszerezhető. A legmegfelelőbb táplálék a táp. Mi a Szentistváni broiler csibe indítót ajánljuk, mert ez könnyen kezelhető és benne van minden olyan anyag amire a kismadarunknak szüksége lesz. Ha nem tudunk azonnal indító tápot szerezni akkor adhatunk neki kukorica vagy búza darát is de ezeket előtte meg kell főzni.


3ml-es fecskendő és gumi végű üveg pipetta


Bal oldalon csibeindító, középen kukorica dara, jobb oldalon búzadara

Az etető tubus elkészítése:
 
A 3ml-es fecskendő teljes elejét vágjuk le egy éles késsel.



A pipetta gumi tömlőjének a zárt végét is vágjuk le így kapunk egy puha gumi csövet ami nem fogja felsérteni a kis mentvényünk száját.



Ha ezzel is megvagyunk, akkor kaptunk egy levágott végű fecskendőt és egy gumitömlőt.



Húzzuk rá a gumitömlőt a levágott 3ml-es fecskendő levágott végére ami kicsit nehezen fog rámenni.





Így kaptunk egy puha gumi végű fecskendőt. A biztonság kedvéért leukoplaszttal ragasszuk körbe nehogy lecsússzon a gumitömlő.





Ezzel elkészült a tubus amivel mind a gerle mind pedig a galamb fiókák is etethetők.

A takarmány elkészítése:
Ha csibe indítóval etetünk, akkor aránylag gyorsabban el tudjuk készíteni a táplálékot. Fontos, hogy mindig friss szoba hőmérsékletű táplálékkal etessük a kismadarunkat. Az táplálékot ne hűtsük és ne tároljuk. Ha kukorica vagy búza darával etetünk előtte mindig meg kell főzni, hogy felpuhuljon. A főzött táplálékot vissza kell hűteni szoba hőmérsékletűre. A jól elkészített takarmány, főzelék szerű kásás állagú, amit a tubussal könnyen fel lehet majd szívni. Ha csibe indítóval etetünk, akkor csak langyos vizet kell hozzá adni, amit pár perc múlva felszív a táp.


Száraz táp


Engedjünk rá vizet


amit a táp felszív

Ha felszívta a vizet a táp akkor kanállal törjük kissé össze és alaposan keverjük át így egy egységes masszát kapunk.





Ezzel el is készült a kismadarunk tápláléka. Ha nagyon sűrű lett adjunk hozzá vizet, ha nagyon híg, akkor pedig takarmányt.
 
Vegyük elő a tubust és szívjunk fel egy adag táplálékot a tubusba.





Az etetés:

Ha még kicsi, csupasz vagy alig tollas a fiókánk akkor egy ember is meg tudja etetni. Ha már nagyobbacska izgő-mozgó fiókánk van akkor ajánlatos ha két ember eteti a madarat. Egyikük megfogja a madarat a másik pedig eteti. Erre azért van szükség mert így aránylag gyorsan és tisztán lehet megetetni a fiókát. Ha sokat mozog, akkor nagy a veszélye annak, hogy összekenjük a szem környékét és a tollazatát is amire rászárad a táplálék.
 
Fogjuk meg a fiókát és tegyük a pultra vagy asztalra.



A másik ember óvatosan nyissa ki a madár csőrét és félig nyomja le a torkán a fecskendő gumi végét, majd nyomja bele a táplálékot.





Videó az etetésről:





A képeken már egy nagyobbacska gerle látható akinek 10 tubussal kell adni így 30 ml táplálékot fog kapni. Kisebb fiókánál kevesebbet kell adni. Onnan tudjuk, hogy eleget kapott a fióka, hogy a begye szépen kikerekedik de nem feszes. Ha feszes a begy akkor kevesebbet kell adni, ha lapos és nem kerek akkor több táplálékot kell adni. Minél fiatalabb egy fióka annál kevesebbet és többször kell adni. Fontos hogy az utolsó etetést délután hajtsuk végre mert este a kis fiókák már nem ehetnek. Külön itatni a legtöbb esetben nem kell, hiszen a kásaszerű táplálék elég nedvességet tartalmaz. Ha mégis azt tapasztaljuk etetés után 1-2 órával, hogy a begye felkeményedett ez azt jelenti, hogy a vizet hamarabb leemésztette. Ilyen esetben 1-2 tubusnyi vizet adjunk neki. Reggeltől délutánig kell etetni a kismadarat. Eleinte félősek lesznek, de pár etetés után megtanulják, hogy etetés lesz és hangos sípolással jelzik majd hogy éhesek. Ha már nagyobbacska a fiókánk tehetünk elé puhított magokat amit idővel megtanul felcsipegetni.


Nagyon gyorsan nőnek és kedves kis sípoló társunk lesz.

Ha önállóan eszik, tud repülni akkor szabadon engedhetjük de sokáig ragaszkodni fog hozzánk:

2016 Apr 25