Jelmagyarázat:

Nálunk költ Téli vendég
Állandó madarunk Vonuló madár

Kenderike (Carduelis cannabina)

13 cm. A hím háta gesztenyebarna. Sötét szárnyán és kissé villás farkán fehér szegély látható. Feje szürkés testalja barnássárga, sötét sávozással. Melle halványpiros. Nászruhában a hím fejteteje és begye kárminpiros, fehéres torkán barna vonalak. A tojón nincs kárminpiros szín, tollazata sűrűbben sávozott. Röpte hullámos. A költési idő után csapatosan jár. Éneke változatos és dallamos csicsergés. Bokrok, fák tetején énekel. Kedvelt élőhelyei a lankás dombvidékek, de a sík alföldi tájakon, borókásokban, erdőszéleken, a vasúti töltéseket kísérő bokrosok közelében, szőlőhegyeken, öreg temetőkben mindenütt megtalálhatjuk. Április és július között kétszer, néha háromszor költ. Fészkét vadrózsa- vagy galagonyabokorban, borókában, fiatal lucfenyő ágai között, szőlőtőke alkalmas hajlatában, mindig alacsonyan, néha alig arasznyira a talajtól. Gyakran több pár költ egymás közelében. A párok kora tavasszal alakulnak ki és csakhamar megjelennek a kiszemelt költőhelyen. A hím egy kiemelkedő ponton gyakran és hosszasan énekel. A fészek száraz növényi szálakból, háncs-darabkákból, finom gyökerekből, néha mohából épül, a csészét finom gyökérszálakkal, szőrszálakkal béleli. A fészekalj 5-6 tojásból áll. A tojó egyedül kotlik. A hím a közelben tartózkodik és ha párja elhagyja a fészket, nyomban mellé szegődik. A fiókák 10-12 nap alatt kelnek ki. A tojó az első napokban melengeti őket, később már mindkét szülő etet. A táplálékot a begyükben, félig megpuhítva hozzák a fiókáknak. Mindig együtt érkeznek és egyszerre távoznak a fészektől. A fiókák 11-13 napos korukban hagyják el a fészket. A szülők még legalább tíz napig etetik és gondozzák őket. Magevő madár, fiókáit is elsősorban apró gyommagvakkal táplálja. Különösen kedveli a félig érett magvakat, nyáron például a gyermekláncfű termését.

Télen a kenderikék csapatokba verődve járják a határt és főként a gazos tarlókon, mezsgyék közelében táplálkoznak. Ilyenkor egyebek mellett a disznóparéj, a bojtorján, a nefelejcs és a keserűfű magjaival táplálkoznak, de a gazdasági növények, pl. repce, kender, len, répa, káposzta magvait is eszik. Alkalmilag némi zöldet pl. tyúkhúrt is csipegetnek. Télen a kenderikecsapatok északabbról érkezett példányokkal egészülnek ki. Több lengyel gyűrűs példány került meg hazánkban, egy Budapesten januárban jelölt kenderike pedig ugyanazon év májusában Finnországban került kézre. Északkelet felől ugyancsak érkeznek vendégek.

Egy Észtországban májusban gyűrűzött madarat három évvel később januárban Budapesten ellenőriztek. Nagykovácsi közelében decemberben jelölt kenderike pedig a következő év júliusában Litvániában került kézre. Magyar gyűrűs példányokat Máltáról 12, Olaszországból 4 alkalommal jelentettek vissza. Egy Olaszországban április 8-án jelölt és ugyanaz év június 15-én hazánkban megkerült példány bizonyítja, hogy a tavaszi vonulás későig elhúzódhat. Hazai állományát nem fenyegeti veszély, de élőhelyeinek megszüntetése (pl. mezsgyék, bokrosok, különösen költési időben történő felszámolása) a helyi populáció csökkenését okozhatja.

 

Védett madár, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.