Jelmagyarázat:

Nálunk költ Téli vendég
Állandó madarunk Vonuló madár

Molnárfecske (Delichon urbica)

MTE - Madarak a kertünkben, Mályi Természetvédelmi Egyesület, Molnárfecske, Delichon urbica, madarak a kertünkben, kerti madarak
13 cm, feje, háta, szárnya és farka kékesfekete, farcsíkja tiszta fehér. Egész alsó oldala fehér. Rövid farka villás. Apró lábát és lábujjait finom pehelytollak borítják. Viselkedése hasonló a füsti fecskééhez, de még inkább társas, gyakran telepekben költ. Röpte nem annyira nyilalló, inkább libegő. Gyakran nagy magasságban jár. Riasztó hangja éles ”csíip”, éneke halk de kellemes csicsergés, nem olyan változatos mint a füsti fecskéé. Az ember megjelenése előtt meredek sziklafalakon, barlangokban és faodvakban költött. Napjainkban fészkét épületek külső felületén, azok beszögelésébe építi, de panelházakon és neon-világítótestekben, sőt mozgó komphajón (RÉKÁSI 1975, 1994) is találkozhatunk fészkével.


Afrikából április elején, közepén érkeznek meg az első madarak, amelyek utolsó csoportjai június végéig folyamatosan foglalják el fészkelő helyeiket. A másod, ritkán harmad költések szeptember végéig-október elejéig is elhúzódnak. Telepesen fészkelő, melyek nagysága a néhány pártól a több száz párig terjedhet. Nagy telepei főként nagyobb vizek közelében jönnek létre. Teljesen zárt fészkét, amelynek egy szűk bejárata van, sárból, növényi szálak és tollak hozzáadásával a hím és a tojó együtt készíti el 1-2 hét alatt. A sarat általában 200 méter sugarú körön belül gyűjtik, de kivételesen akár 1200 méterről is hordhatják. (GLUTZ és BAUER 1985) fészekalja 3-5 tojásból áll. A második fészekaljban ennél általában kisebb a tojás szám. A 14-16 napos kotlás után a fiókák a 21-23. napon repülnek ki. Fészkeiben gyakran verebek is költenek, de kék cinege is költött már fészkében (NAGY 1983).

Táplálkozási magatartása hasonló a füsti fecskéhez, azonban annál kisebb méretű rovarokkal táplálkozik. Ezeket gyakran nagy magasságban fogja. Jellemző tápláléka a levéltetű és a kis termetű légyfélék. Olykor nemcsak a levegőben fogja el zsákmányát, hanem a falakon, fák ágain, levelein lévő rovarokat is felszedi. A magyar állományt 100-150 ezerre becsülik. A molnárfecske Afrikában a Szaharától délre lévő területekre vonul és eltérően a füsti fecskétől főleg a trópusi esőerdők körzetében telelnek. Magyar gyűrűzési adata afrikai vonuló, illetve telelőterületéről eddig még nincsen. A legtávolabbi megkerüléseink Málta szigetéről származnak.

Őszi vonulásuk során főleg szeptember elején láthatók jelentős gyülekező állományaik. Hazai fészkelő állománya stabil. A füsti fecskéhez hasonlóan költésének sikere nagyban függ az épületek tulajdonosainak hozzáállásától. Az etető madarak és a fiókák ürülékének lehullása úgynevezett ”fészekpelenka” fészek alá rögzített deszka felszerelésével megakadályozható. Ezzel számos fészek lerombolása elkerülhető. Kókán 1987-ben első ízben végzett állományfelmérése során (KERTÉSZ L.1989) 376 pár fészkelt. Védett madár, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

Molnarfecske hangja

 

 

Védett madár, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.