Jelmagyarázat:

Nálunk költ Téli vendég
Állandó madarunk Vonuló madár

Zöldike (Carduelis chloris)

MTE - Madarak a kertünkben, Mályi Természetvédelmi Egyesület, Zöldike, Carduelis chloris, madarak a kertünkben, kerti madarak15cm. A hím tollazata olíva zöld. Farcsíkja zöldessárga, szárnyán és farkán élénksárga foltok. Erős csőre és lába hússzínű. A tojó tompább színezetű, szárnyfoltja fakó sárga. A fiatalok fakó barnák, sötét sávozással. Röpte hullámzó. Hívó hangja ”jikk, gyikk”, éneke elnyújtott ”gyürrürürü, gürrürü” csicsergés. Fa tetejéről vagy röptében énekel. Kertekben, parkokban, kisebb elegyes lombos és tűlevelű erdőkben, ligeterdőkben, temetőkben gyakori. Szívesen fészkel tűlevelű fákon, bokrokon. Április végén-május elején teljes az első fészekalj. A második költés július végéig, esetleg augusztus elejéig is elhúzódhat. Fűből, finom gyökerekből, mohából épített fészkét pihével, apró tollakkal béleli, amelyet meglehetősen változó magasságba (2-6m) helyez el.

Előnyben részesíti a fenyőféléket, illetve a gömbkoronájú parkfákat. A tengeliccel ellentétben nem a lombkorona szélén, hanem annak sűrű, zárt belsejében építi fészkét. A fészekalj 5, ritkábban 6 tojásból áll. A tojó egymást követő napokon rakja le tojásait és csak a teljes fészekaljon kezd kotlani. A hím nem vesz részt a kotlásban, de eteti a tojót. Közben a közelben énekel, néha a csicsörkéhez hasonló módon nász repül. A fiókák 13-14 nap múlva kelnek ki és 11-14 napos korukban hagyják el a fészket. Ebben az időben gyakran még nem tudnak tökéletesen repülni és a szülők a bokorban, talajon etetik őket. Elsősorban gyom magvakat eszik, de szívesen fogyasztja az olajban gazdag terméseket is. RÉKÁSI J. téli példányok gyomrában szőrős disznóparéj magvait találta. Sok egyéb gyommag mellett rovarmaradványokat is talált. TÖRÖK J. vizsgálatai szerint a fiókákat főleg magvakkal, ormányosbogarakkal és hernyókkal etetik. Nálunk az egész országban elterjedt gyakori madár.

Nem tipikus vonuló, inkább kóborló fajnak tekinthető. A tél folyamán nagy és más fajokkal vegyes csapatai figyelhetők meg. A hazai egyedek főleg a Balkán-félszigetre húzódnak, a legtöbb példány Jugoszláviából került elő. Olaszországig csak igen kevés egyed jut el. Van azonban visszajelentésünk Máltáról és Törökországból is. Hozzánk Lengyelországból és Csehországból érkeznek kisebb-nagyobb csapatai. Európai állománya stabil, nem veszélyeztetett. A még röpképtelen fiókák közül sokat elpusztítanak a településeken élő házimacskák. Főként a téli kóborlások idején az utak mentén szedegetők gyakran esnek áldozatul a közúti forgalomnak. Állományuk a települések megfelelő parkosításával növelhető lenne. A téli madáretetőkön gyakran látható.

 

Védett madár, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.